3 March 2020

Israëlische verkiezingen: Netanyahu/Likoed wint, Palestijnse lijst groeit

Israëlische verkiezingen: Netanyahu/Likoed wint, Palestijnse lijst groeit

In het gevecht tussen twee extreem-rechtse partijen wint die van Netanyahu: 36 zetels tegen 32 voor generaal Gantz. Nu moet een regering geformeerd worden. Daarvoor moet Likoed 61 zetels bij elkaar krijgen. Het volgende moddergevecht is gestart.

Maakt het uit?

De vraag is of een regering Netanyahu dan wel een regering Gantz voor de Palestijnen in de bezette gebieden veel uitmaakt. Beide leiders hebben hun minachting voor de rechten en levens van Palestijnen, zelfs van kinderen, voldoende duidelijk gemaakt. De een als politicus, de ander als generaal. Voor de Palestijnen in Israël zelf heeft Likoed een nog slechtere reputatie dan de partijen die Gantz steunen.

Palestijnse invloed taboe

Interessant is het succes van de Joint List, de gezamenlijke lijst van enkele kleine Palestijnse partijen. Het lijkt erop dat zij van 13 zetels vorig jaar (op zich al een succes) nu op 15 zetels komen. Helaas is het zo dat ook Gantz die met de steun van de Gezamenlijke Lijst een heel eind zou komen, vooraf aan zijn achterban duidelijk heeft gemaakt dat hij geen coalitie met niet-joden zal aangaan. Het Israëlische systeem houdt namelijk in dat de Palestijnse minderheid mag stemmen, omdat toch wel duidelijk was dat zij nimmer aan de regeringsmacht zouden deelnemen. Een voordeel daarvan was dat in het Westen verteld kon worden dat Israël “dus” een democratie is.

Democratie niet voor Palestijnen

Door de groei van de Palestijnse lijst (let wel: in bezet gebied heeft geen Palestijn stemrecht) begint dat systeem nu te knellen. Zowel Netanyahu als Gantz zullen net als vorig jaar grote moeite hebben om een regeringsmeerderheid bij elkaar te sprokkelen. Daarom zijn er, krankzinnig genoeg, drie verkiezingen op rij gehouden. Daarom gaat het gevecht onder de gorrdel na de verkiezingsuitslag gewoon door. Onderhandelen met de Palestijnse lijst had dat probleem kunnen oplossen. Ook nu. Maar nee, liever doorgaan met het onsmakelijke moddergevecht dan het apartheidssysteem in Israël opgeven. Gantz heeft intussen volgens de media inderdaad geweigerd met de Palestijnen te praten.

De redactie

Foto: Ayman Odeh, de Palestijnse lijstaanvoerder

BDS Nederland op Twitter