11 July 2018

Verslag flyeractie: Prik geen Palestijn aan je vork!

In de laatste 2 weekenden van juni zijn er in 13 steden in Nederland acties gehouden om consumenten te informeren over de aanwezige Israelische aardappelen in de Nederlandse supermarkten onder het motto: Prik geen Palestijn aan je vork!

Israelische aardappelen waar de herkomst van onbekend is, zijn ze uit de omgeving van Hebron of Haifa, niemand die het weet.

SOMO heeft een onderzoek gedaan en meerdere instellingen geïnterviewd om informatie te krijgen over de import van Israelische producten( groenten en fruit) .

Verplichte etikettering

De EU verordonneert dat wanneer een product uit een ‘Israëlische nederzetting’ komt dat met zo veel woorden op de verpakking of het schap moet worden aangegeven. Alleen zie je die vermelding nooit in de supermarkt.

Nederland is na Frankrijk de belangrijkste Europese importeur van groenten en fruit uit Israël. Een deel van deze invoer komt echter uit Israëlische nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Deze nederzettingen zijn illegaal en hebben desastreuze gevolgen voor de lokale, Palestijnse bevolking en economie. Mensenrechten en het humanitair oorlogsrecht worden geschonden. Toch worden nederzettingenproducten in Europa ingevoerd.

https://www.somo.nl/nl/verkopen-nederlandse-supermarkten-groenten-en-fruit-uit-illegaal-bezette-gebieden-in-palestina/

Palestijnse landbouwsector onder zware druk door bezetting

Onderzoek door het ‘Palestinian Central Bureau of Statistics’ uit 2011 laat een forse krimp van Palestijnse landbouwgrond zien. In 1980 bedroeg het landbouwoppervlak nog 240.000 hectare. In 1996 was daar 183.000 hectare van over, en in 2010 nog ongeveer 103.000 hectare. Ook onderzoek van UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) toont aan hoe de Israëlische bezetting heeft geleid tot krimp van de Palestijnse landbouweconomie en de concurrentiepositie van de Palestijnse economie in de regio en internationaal heeft ondermijnd.

In 2015 heeft de Europese Unie regels opgesteld voor de etikettering van producten afkomstig uit deze illegale nederzettingen. Op het etiket van bijvoorbeeld een avocado van een Israëlisch landbouwbedrijf in de Palestijnse Jordaanvallei mag niet alleen ‘Product uit de Westelijke Jordaanoever’ staan; de toevoeging ‘Israëlische nederzetting’ is vereist. Dit is omdat de Europese consument recht heeft op informatie over de herkomst van producten. Die etiketjes zie je echter zelden of nooit in de Nederlandse supermarkten. Groente en fruit uit de illegale nederzettingen liggen hoogstwaarschijnlijk met het etiket ‘Product uit Israël’ in de schappen.

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken(BUZA) heeft tijdens een MO (Midden Oosten)overleg gezegd dat etikettering van producten iets is tussen producent en groothandel, niet aan de politiek.

Activisten hebben flyers uitgedeeld en zijn gesprekken aangegaan met consumenten. Zij hebben hen gevraagd om het label te checken voordat men een aankoop deed. ‘Check het label’ heel eenvoudig maar met grote gevolgen. Vele consumenten wilde de flyer aannemen en stonden open voor informatie. Sommige consumenten gaven de flyer terug of reageerde geïrriteerd en wilde Israel steunen. De beveiliging van Albert Heijn werd nerveus en begon te dreigen met het bellen van de politie of het wegsturen van activisten. Dit is op een professionele wijze door activisten opgelost. Niemand heeft zich laten wegsturen.

Er waren ook mensen die een traktatie kwamen brengen uit dank voor onze actie.

DocP zal door blijven gaan met het informeren van consumenten en daarmee de druk opvoeren bij de groothandel.

BDS is een geweldloze manier van actie voeren om het internationaal recht af te dwingen daar waar het wordt geschonden.

BDS Nederland op Twitter