19 March 2019

Duitsland verhindert op Israelisch verzoek spreekbeurt Palestijnse vrouwen in Berlijn

De Israelische minister van Strategische Zaken, Gilad Erdan, en de Israelische ambassadeur in Berlijn, Jeremy Issacharoff, hebben afgelopen zaterdag een succesje beleefd door een bijeenkomst van vrouwelijke sprekers in Berlijn-Kreuzberg te verhinderen, die daar zou worden gehouden onder de naam ”Palestijnse vrouwen in de bevrijdingsstrijd”. Duitsland trok op hun voorstel op de valreep het visum in van Rasmea Odeh en belette haar te spreken. De bijeenkomst zelf, die onder meer was georganiseerd door de Palestijnse Jongerenorganisatie – afdeling Berlijn, werd afgezegd. En de tweede spreekster, de Palestijns-Israelische dichteres Dareen Tatour, had dus eveneens het nakijken. Waarschijnlijk speelde bij de annulering mee dat de organisatoren BDS (de boycot van Israel) steunen.
Minister Erdan en de ambassadeur hadden de afgelopen dagen flink campagne gevoerd om de bijeenkomst, die plaatsvond na een mars ter gelegenheid van de Wereldvrouwendag, te verbieden. Volgens de organisatie Samidoun werden ze daarbij geholpen door hetzes in de kranten. In dit soort gevallen worden de tegenstanders altijd geholpen door het feit dat Rasmea Odeh vijftig jaar geleden, in 1969, in Israel tot levenslang was veroordeeld omdat ze een rol had bij een bomexplosie die twee studenten doodde. Om die reden was haar optreden twee jaar geleden op de Vrije Universiteit in Amsterdam eveneens omstreden. Odeh werd tien jaar na haar veroordeling vrijgelaten bij een gevangenenruil. In 1995 ging ze naar de VS en maakte zich daar in Chicago zeer verdienstelijk voor Palestijns gemeenschapswerk. Maar in 2017 werd ze uit Amerika verbannen, omdat ze bij haar binnenkomst de Israelische veroordeling niet had gemeld.
Ook de deelname van Dareen Tatour was trouwens omstreden. Zij is in Israel veroordeeld wegens een gedicht dat ze plaatste op Facebook. De zaak staat uitgebreid hier beschreven.
De Berlijnse burgemeester Michael Müller toonde zich ingenomen met de beslissing want Berlijn was volgens een tolerante, vrije stad die geen ruimte gaf aan ”extremistische propaganda”. Blijkbaar hebben (vooral) Duitse hoogwaardigheidsbekleders moeite om kritiek op Israel en antisemitisme uit elkaar te houden. Het komt ook wel op andere plaatsen voor, maar in dit geval deed het afbreuk aan het ”tolerante” klimaat van het vrije Berlijn.

BDS Nederland op Twitter