29 March 2019

Commotie om wijn

Een tweet gericht aan de Hema heeft voor wat opwinding gezorgd. Tegen Pesach het joodse pasen, verkoop de Hema traditioneel wijn die op een speciale manier kosjer is voor dat feest. Meestal is dat Israelische wijn. Het is een traditie die waarschijnlijk nog stamt uit de tijd dat de Hema in Joodse handen was. Mieke Zagt zag de wijn staan en twitterde: ”Hey @HEMA u verkoopt Efrat wijn uit de Judean Hills, origine Israel. Klopt dat wel? Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de bestemming controleren?”

De tweet werd opgepikt door Hidde van Koningsveld van de CIDI-jongeren (op de foto de middelste van de drie jonge CIDI-honden die aan de Hadar-wijn zitten).  Hij wist te melden dat de wijn, Hadar geheten, en inderdaad van het merk Efrat, afkomstig was van wijnvelden bij Deir Rafat, en dat is in Israel, ten westen van Jeruzalem. Er kwam, met de hashtag #tipvanmieke een advies om de wijn te kopen. De tweets gingen viral zoals dat heet, er ontstond een run op de Hema van CIDI-gelovigen en andere Israel supporters, zodat de Hadar wijn intussen wel zo’n beetje is uitverkocht.

Mieke, die in sommige publicaties ”een BDS-activiste” werd genoemd (ten onrechte), had echter toch een punt. Efrat wijn (waartoe Hadar dus behoort) is van het wijnhuis Teperberg, en dat verwerkt ook druiven van wijnvelden van nederzettingen in Gush Etzion en van de nederzetting Mevo Horon. Hema kan wel beweren dat dat bij de Hadar wijn niet het geval is, maar al met al maakt die menging met druiven uit de nederzettingen de wijnen van Teperberg dus helemaal niet zo kosjer. Het is eigenlijk een trekje van de hele wijnindustrie in Israel dat alles verdacht is. Ongeveer elk wijnhuis heeft wel zijn filialen in bezet gebied. Misschien geldt het trouwens wel voor de hele voedsel-industrie in Israel.

Het is tekenend dat dit de harde kern van Israel-supporters geen moer kan schelen en dat die joelend meerdere flessen Hadar afnamen. Zij vinden de nederzettingen prima in orde. Bij mij roept het, in gewijzigde vorm,  een oude strijdkreet uit de tijd van de anti-Apartheidsbeweging op: “Pers geen Palestijn uit.”

MJH

BDS Nederland op Twitter