Diensten en Onderzoek Centrum Palestina

Vrijheid - Rechtvaardigheid - Gelijkheid

25 oktober 2018

7 nov. Amsterdam: Paneldiscussie ‘Democracy under threat in Israel’

Woensdag 7 november, van 20u00 tot 22u30

Crea, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam

Georganiseerd door Gate48 en FFIPP NL

Toegang: 5 euro, studenten gratis

Israëls recente ‘Joodse natie-staatwet’: de dreiging die het vormt voor de democratie in Israël en de vooruitzichten op een rechtvaardige oplossing in Israël Palestina.

Sprekers:
Dr. Afeef Safye, voormalig ambassadeur van Palestina in Den Haag, Washington DC, Londen en Moskou
Dr. Yeela Livnat Raanan, Universitair Docent aan het Sapir-college en activist.
Dr. Afo Agbaria, voormalig lid van de Knesset (Israëlische parlement) en huidig voorzitter van Hadash (Arabisch-Joodse politieke partij)

In juli 2018 keurde het Israëlische parlement de ‘Joodse natie-staatwet’ goed (met een krappe meerderheid van 62 tegen 55). Deze basiswet verankert Israël, voor de eerste keer, als “het nationale huis van het Joodse volk”. Het stelt ook dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en maakt het Hebreeuws tot haar officiële taal. Met andere woorden, de wet bevestigt dat alleen Joden in Israël recht op zelfbeschikking hebben en negeert de rechten van niet-Joden, vooral de 20% Palestijnse inheemse bevolking.

De wet werd en wordt zwaar bekritiseerd, zowel in Israël als in het buitenland. De critici zijn onder meer de Israëlische president en voormalig lid van Likud, Reuven Rivlin; hoofd van de Israëlische Arabische gemeenschappelijke lijst, Ayman Odeh; het kantoor van de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, Federica Mogherini, en de voorzitter van de Union for Reform Judaism, die de grootste joodse denominatie in de VS vertegenwoordigt.

Tijdens deze avond zullen de sprekers de invloed van deze wet op de Israëlische democratie in het algemeen bespreken en meer specifiek de effecten ervan op minderheidsgroepen in de Israëlische samenleving. Ook zal besproken worden of en hoe deze nieuwe antidemocratische wetgeving het vooruitzicht op een rechtvaardige oplossing in Israël Palestina bedreigt.

De discussie zal in het Engels zijn. Entree: €5. Studenten gratis toegang.

De discussie wordt georganiseerd door gate48 – kritische Israëliërs in Nederland en FFIPP NL – Educatief netwerk voor mensenrechten in Palestina/Israël.

docP op twitter