7 November 2018

29 november Solidarity for Palestine, Vondelkerk Amsterdam, met DE PIANIST VAN YARMOUK

“Nu in Duitsland, vragen mensen me soms: wat voor kleur had jullie tent, daar in het Palestijnse vluchtelingenkamp? Moet je nagaan. Ze denken dat ik in een tent heb gewoond, terwijl ik een prachtig, groot eigen huis had. We hadden een florerende eigen zaak, een luitwinkel. Tot de oorlog kwam die alles verwoestte. Tot een granaatsplinter de pezen van twee van mijn vingers doorsneed. Tot er naast mijn piano een meisje werd doodgeschoten. Tot mijn piano verbrandde. Tot ik in een kerker werd gegooid. Tot ik kon vluchten”.
Het kamp Yarmouk is ontstaan in 1954, toen de Syrische regering er tienduizenden Palestijnse vluchtelingen huisvestte. De UNRWA gaf de gevluchte families 300 Syrische pond per kamer, of drie zakken cement en tien houten palen. Zo groeide het kamp als een patchwork uit tot een grote wijk.
Aeham Ahmad werd er groot en studeerde onder de bezielende leiding van zijn vader muziek en piano. Tot in Syrië de burgeroorlog uitbrak en het kamp werd beschoten en gebombardeerd. Eind 2012 trok het overgrote deel van de bevolking weg uit het kamp, beladen met zakken en dekens, het moet eruit gezien hebben zoals de vlucht van Palestijnen tijdens de Nakba. Aeham en zijn familie besloten echter te blijven en begonnen de strijd om de overleving.
Maar een musicus kan niet overleven zonder muziek. Aeham startte een mannenkoor en later een koor voor kinderen waarmee hij gezeten aan zijn piano midden op straat musiceerde. Hij liet kinderen tekstjes schrijven, die hij ’s avonds op muziek zette. Zo ontstond onder andere het lied “De UNRWA doos ach wee, ach wee”. Toen iemand een foto van hem musicerend tussen de ruines van de stad op internet zette werd hij in één klap beroemd als de “Pianist van Yarmouk”.
Op 29 november a.s. , de Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk, komt Aeham Ahmad op uitnodiging van docP naar Nederland waar hij zal spelen in de Vondelkerk in Amsterdam.
Leestip: Aeham Ahmad, De Pianist van Yarmouk, Uitgeverij Atlas Contact

BDS Nederland op Twitter