15 May 2015

Nakba: de herdenking van een catastrofe

Overal herdenken Palestijnen de ‘catastrofe’

Overal in de wereld wordt vandaag de ‘Nakba’ herdacht. Ook in Nederland. Door Nederlandse Palestijnen en door anderen, zoals leden van de BDS-beweging. ‘Nakba’ staat voor de verdrijving van 750.000 oorspronkelijke, niet-Joodse bewoners van Palestina in 1948. De herdenking vindt plaats overal waar Palestijnen wonen, zowel in de bezette gebieden als in de diaspora buiten Israël/Palestina. Inmiddels woont 50% van alle Palestijnen buiten hun eigen land. 12% woont in Israël en 38% woont in de door Israël bezette gebieden.

Ook in Israël wordt de Dag van de Catastrofe herdacht. Dat is niet vanzelfsprekend. In Joods-Israël is de herdenking namelijk zeer omstreden en wordt die gezien als een ondermijning van het joodse karakter van de staat. Er geldt in het algemeen zelfs een verbod op herdenking van deze catastrofe. Hij wordt weggehouden uit de schoolboeken, etc. Israël erkent geen verantwoordelijkheid voor deze etnische zuivering en wil niets te maken hebben met de gevolgen daarvan (de miljoenen vluchtelingen en hun nakomelingen).

Nakba Dag valt dit jaar op vrijdag, daarom werden verschillende bijeenkomsten al de afgelopen dagen gehouden. Een van de eisen van de BDS beweging is, inwilliging van het recht op terugkeer van de vluchtelingen, conform VN resolutie 194.

Ook op Nakba Dag: kinderen beschoten en meegevoerd

Dat de Nakba voor de Israëlische autoriteiten geen dag is waarop deemoedig wordt terug gekeken op het geweld en de moordpartijen in 1948, bleek vandaag helaas uit de rauwe werkelijkheid in de bezette gebieden.

 

BDS Nederland op Twitter