Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Wat is Mehadrin?
Mehadrin is een Israelische groothandel en exporteur van Israelisch fruit en tuinbouwproducten. Dit voormalige staatsbedrijf produceert citrusvruchten (Jaffa, grootste exporteur van Israel met 69% van de totale export),  avocado’s (tweede grootste exporteur), dadels (Madjoul dadels), enz. Na faillissement van Agrexco, voorheen de grootste concurrent heeft Mehadrin een groot deel van Agrexco’s activiteiten overgenomen.

Wat doet Mehadrin in Palestina en de Golan?
Mehadrin bezit 10. 341 hectare aan boomgaarden, 18.000 hectare aan oogst van private telers, samen: 29.452 hectare aan landbouwgrond. Mehadrin heeft minstens drie boomgaarden in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en een op de bezette Golanvlakte. Mehadrin doet grote zaken met Mekorot, de nationale waterfima van Israel die op grote schaal water uit de bezette gebieden onttrekt. Mehadrin heeft een 50% aandeel in STM Agricultural Exports LTD, dat dadels, vijgen en kruiden uit de Jordaanvallei verkoopt en eveneens een 50% aandeel in Miriam Shoham, dat een mango-verpakkingscentrum heeft op de bezette Golanhoogvlakte.

Waarom moet dit worden aangepakt?
Deze producten worden gelabeld als ‘Produce of Israel’, terwijl ze op gestolen land worden verbouwd met gestolen grondstoffen. De geschiedenis van Mehadrin is nauw verbonden met de vernietiging van de Palestijnse land- en tuinbouw en de verjaging van Palestijnse boeren van hun citrusplantages. Het fruit wordt onder het merk Jaffa als Israelisch product verkocht. De bekende nederzettingen waarin verbouwd wordt voor Mehadrin in de West Bank zijn Massua settlement en Beqa’ot in de Jordaan Vallei. In diverse nederzettingen waar druiven verpakt worden is het Mehadrin logo aangetroffen.

De Europese BDS beweging koos Mehadrin in 2011 als nieuw doelwit na het failliet van Agrexco. Dit omdat het een vergelijkbaar bedrijf is dat dezelfde medeplichtigheid aan de apartheid en dezelfde soort fraude pleegt. En omdat Mehadrin een deel van de leveranciers en de producten van Agrexco overnam. Om acties te voorkomen heeft Mehadrin de vermelding van de herkomst van dadels uit de bezette Jordaanvallei als ‘produce of Jordan Valley, Israel’ laten vervallen. Op het kaartje op de website zijn de nederzettingen binnen de groene lijn niet goed meer te zien.

Wat doet Mehadrin in Nederland?
Mehadrin handelt zowel met supermarkten als met exporteurs. Het grootste exportcentrum van Mehadrin in Europa is in Nederland (Barendrecht) gevestigd. De exporteur voor Nederland is Olympic Fruit, gezeteld in hetzelfde pand, met een eigen opslagruimte. Olympic Fruit verkoopt producten in- en door aan Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn. Die producten worden als producten “uit Israël” aangeboden. Olympic Fruit maakt een omzet van ± 500 miljoen euro per jaar en streeft er naar om over vier jaar een miljard euro om te zetten.