12 April 2018

De omgekeerde wereld: Palestina is geen geboorteland. Rechter zegt dat Rijk dit kan veranderen.

De regionale zender rtv Utrecht bericht dat een Utrechtenaar die in Palestijna is geboren, als “geboren in Israël” geregistreerd blijft. De man is als Palestijn geboren in Jeruzalem. Als kind woonde hij in bezet Palestijns gebied. Daarna kwam hij naar Nederland en kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Daarver is geen discussie, maar in het systeem van de Nederlandse overheid, de basisregistratie personen, wordt Jeruzalem automatisch gekoppeld aan geboorteland Israël. Daardoor staat op allerlei officiële documenten van de Palestijn dat hij uit Israël komt.

Hij vroeg de gemeente om Palestina in te voeren als zijn geboorteland, maar volgens Utrecht kan dat niet. De gemeente is verplicht gebruik maken van een landenlijst van de overheid. Daar staat Palestina niet op, blijkbaar omdat het Nederlandse parlement de Palestijnse gebieden niet als land heeft erkend.

De enige keuzes zijn in dit systeem volgens Utrecht ‘Israël’ of ‘onbekend’. Maar de man wil laten zien dat hij Palestijn is en vindt het onterecht dat de gemeente daar niet aan meewerkt. Hij heeft de zaak daarom voor de rechter laten komen. De hoogste rechter in dir geval, de Raad van State heeft nu geoordeeld: de man is niet in het gelijk gesteld.

De Raad van State toonde begrip voor de standpunten van de man, maar concludeert toch dat de gemeente Utrecht niets valt te verwijten. De gemeente kan niet op eigen initiatief afwijken van de landelijke regel. Wel gaf de rechter aan dat er voor het Rijk mogelijkheden zijn om afwijkende gebieden op te nemen op de landenlijst. Zo staat ook bijvoorbeeld de Westelijke Sahara als geboorteland op de lijst.

De Raad van State oppert daarom dat ook Nederland Palestina zou kunnen toevoegen aan de landenlijst. Dat zou “meer recht doen aan een gebied van geboorte in een geval als dat van deze man, dan de vermelding van ‘Israël’ of ‘Onbekend'”. Dat is aan de landelijke overheid; het is bijvoorbeeld bij ‘Westelijke Sahara’ ook gebeurd. De advocaat van de Utrechter is de uitspraak aan het bestuderen. Vervolgstappen zijn niet uitgesloten.

De redactie

foto: Jeruzalem in 1920 (Palestine Remembered)

BDS Nederland op Twitter